Blijf op de hoogte

Nieuw Denken in Complexe Contexten: Socratische vaardigheden voor professionals

 • Duur 10 maanden
 • Kosten € 8.175
 • Belasting uur
 • Verblijfskosten € 1.800

 • Leer je eigen denken kennen en stel jezelf en anderen in staat om tot nieuw denken te komen
 • Ontdek klassieke filosofische principes en hun bruikbaarheid voor hedendaagse organisaties
 • Verstevig je methodische precisie; bereik congruentie en richting in je denken en handelen
 • Breid je gespreksvaardigheid uit en stel jezelf in staat om substantiële onderwerpen op tafel te krijgen en te houden

Interesse? Download gratis onze brochure of meld je meteen aan

Nieuw Denken in Complexe Contexten: Socratische vaardigheden voor professionals
Aanmelden opleiding Kennismaking Nieuw Denken in Complexe ContextenDownload brochure

Wij helpen je graag verder

Paulien ’t Hoen
Programmamanager
paulien@radius-svp.nl

Epi Mulder
Programmacoördinator
mulder@sioo.nl

 • In de snelle wereld van vandaag zijn er zo snel en zo veel keuzes te maken dat dilemma’s zich aan de lopende band voordoen. Hoe vind je je weg in de veelheid van mogelijkheden? Hoe bepaal je de koers die je wil varen? Welke kennis gebruik je voor je beslissingen en waar komt die informatie vandaan? Nieuw Denken in Complexe Contexten biedt denkgereedschap om een transparant moreel kompas te herkennen, te ontwikkelen en te hanteren. 

  In Nieuw Denken in Complexe Contexten ontwikkelen professionals een onderzoekende houding. Dit betekent een gerichtheid op vragen in plaats van directe oplossingen. We bieden je een ingang naar de vrije ruimte (Scholè in het Grieks) die hiermee samenhangt. De opleiding bestaat uit een combinatie van praktische oefeningen en theorie. Vaste onderdelen vormen de vakken van het klassieke trivium: retorica, dialectica, grammatica en het overkoepelende vak ethica. Elke bijeenkomst lezen we poëzie, krijg je een college en houden twee deelnemers een tafelrede. Tussentijds krijg je opdrachten waarmee je je socratische houding en vaardigheden verder ontwikkelt en in de praktijk brengt. Als deelnemer zal je ervaren dat het denken van de oude Grieken bij uitstek geschikt is om zicht te houden op het geheel en zo beter je richting te bepalen in een complexe wereld; nieuw denken in complexe contexten.

 • Deze leergang richt zich op leiders en professionals die zich uitgedaagd weten door de zoektocht naar de vraag waar het werkelijk om gaat. Zij kennen of vermoeden de kracht van dilemma’s, ontregeling, vertraging, twijfel en verbeelding en zoeken naar vormen om de waarde hiervan te gebruiken. Ze komen uit allerlei beroepsgroepen en zijn bestuurder, directielid, leidinggevende of inhoudelijke professional. Denk aan:

  • CEO’s
  • Beleidsadviseurs
  • Raadsleden
  • Zzp’ers
  • Leidinggevenden
  • Senior HBO-docenten
  • Medisch specialisten
  • Rechters
  • Zorgmanagers
  • Psychotherapeuten
  • Huisartsen
  • Projectleiders
 • drs. Paulien 't Hoen
  Radius
  mr. Anne-Marie Gunnink
  Radius
  Overzicht docenten
 • Planning

  1. Startdatum: 10 september 2024
   Module 1: 10 september 2024 t/m 11 september 2024
   Module 2: 9 oktober 2024
   Module 3: 12 november 2024 t/m 13 november 2024
   Module 4: 11 december 2024
   Module 5: 15 januari 2025
   Module 6: 11 februari 2025 t/m 12 februari 2025
   Module 7: 12 maart 2025
   Module 8: 9 april 2025 t/m 10 april 2025
   Slotdag: 20 juni 2025

  De tweedaagse modules starten om 17 uur en duren tot 17 uur de volgende dag.
  De modules van een dag starten om 9.30 uur en duren tot 17.30 uur.

  Overige informatie

  Elk half jaar starten we met een groep van zes deelnemers. We wisselen tweedaagse modules af met modules van een dag. We werken op prachtige, kleinschalige locatie aan de IJssel, waar we alleen zijn met onze groep en die goed bereikbaar is met de trein.

  Tijdens de leergang heeft elke deelnemer recht op in ieder geval drie dagdelen individuele begeleiding die persoonlijk ingevuld kunnen worden. Feedback op eigen onderzoek, ondersteuning bij eindwerkstuk en begeleiding bij on-the-job activiteiten, zoals schaduw-gespreksbegeleiding en eigen actieonderzoek in de werkcontext.

  De deelnamekosten (vrijgesteld van BTW) zijn exclusief verblijf- en literatuurkosten tenzij anders vermeld.

  Verblijfskosten zijn onderhevig aan inflatie en kunnen dus hoger uitvallen.

  Het boek ‘Scholing van de Geest, wat ik leerde van Socrates’ van Jos Kessels ligt onder andere voor je klaar bij de eerste bijeenkomst.

   

 • "De leergang heeft mij geleerd hoe fijn en verhelderend socratische gesprekken kunnen zijn. De rust in gesprekken, op zoek naar de onderzoeksvraag die beantwoord wilde worden, soms wat schurend met mijn ongeduld en vooral helend in mijn eigen hittepunt. Het heeft mij verrijkt in de tools om gesprekken te voeren, met name vragen te stellen, het eigen oordeel uit te stellen en de verbeelding te gebruiken. Ik ben fan van het kralenspel. En de leergang smaakt naar meer."
  "Ik heb genoten van de leergang Scholing van de Geest [huidige naam is: Nieuw Denken in Complexe Contexten (red.)], waarin ik niet alleen door de dialoog met de andere deelnemers en de docenten nieuwe inzichten kreeg, maar ook heb kunnen experimenteren met nieuwe manieren om vragen te stellen en op zoek te gaan naar onvermoede en verrassende antwoorden."
  "Het was voor mij een zeer goede leergang, waarin abstracties verbonden zijn met concrete situaties en vage gevoelens zijn gescherpt tot werkelijke knelpunten, ontdaan van sociale wenselijkheid of veronderstelde gezamenlijkheid. Het heeft me daadwerkelijk geholpen en tot een nieuw perspectief gebracht. Met dank aan mijn groepsgenoten en de ongedwongen en stimulerende ondersteuning van Anne-Marie en Paulien."
  "De Leergang Scholing van de Geest [huidige naam is: Nieuw Denken in Complexe Contexten (red.)] heeft mij geholpen mijn denken te verrijken en te verbeteren en daarmee mijn kwaliteit van leven te vergroten. Onder deskundige begeleiding en met betrokken medecursisten de tijd nemen om je te laven aan de kennis van Socrates en dit toe te passen in waardevolle oefeningen; Dat wens ik een ieder toe."
  "Als het meest waardevol heb ik de betekenis van het gebruik van taal ervaren. De ervaring van de kracht van precieze woorden en de kracht van de zoektocht om die woorden te vinden. En ik ben nog steeds verliefd op wat een socratisch gesprek teweeg brengt bij de deelnemers. Ik vind het geniaal om de groep in de namiddag te laten beginnen, het creëert afstand van de dagelijkse gang van zaken. Het draagt bij om zo snel mogelijk de vrije ruimte op te zoeken."
  "Ik kijk bijzonder positief terug op de leergang waarin ik echt een verdieping heb kunnen maken op twee gebieden: het socratisch gesprek voeren met een groep en met mezelf. Het meest waardevol vind ik het verder doordenken op een situatie of kwestie en het op zoek gaan naar wat van waarde is. Leergang Scholing van de Geest [huidige naam is: Nieuw Denken in Complexe Contexten (red.)] heeft mij wijsheid en verdieping gebracht."